Wat doen wij?

We proberen het leven van onze dieren tijdens hun verblijf in het asiel zo aangenaam mogelijk te maken We werken aan socialisatie, letten op hun voeding en zorgen voor zoveel mogelijk fysieke en mentale uitdaging. Onze aandachtspersonen geven extra tijd en aandacht aan een bepaald dier en proberen de stress bij de dieren te verminderen. Ze leren het karakter van het dier beter kennen.

Hierin hebben wij al 30 jaar ervaring!

Onze dagelijkse taken bestaan voornamelijk uit:

  • Algemene verzorging en hygiëne van onze honden en katten
  • Onderhoud dierenverblijven
  • Honden in hun speelweides uitlaten
  • Speelweides hondvriendelijk en proper houden
  • Bevorderen van welzijn van de dieren
  • Gedragstesten van dieren

Hoe doen we dat?

Het leven binnen het asiel…

In het asiel draait alles om onze honden en katten. Belangrijk is om hen gezond te houden zodat ze ook snel een kans maken op een nieuwe thuis. Hygiëne staat hierdoor op de eerste plaats van alle zorgtaken die te vervullen zijn. Daarom bestaat een groot deel van de taken uit het schoonmaken van de hokken / ruimtes waar de dieren verblijven.
Elke dag (ook op zondag) is er een routine in het asiel.

HONDEN

  • Ochtendverzorging: Bij de honden start het personeel om 7u. Zij starten alvast met voederen en medicatie geven. Vrijwilligers volgen tussen 8u en 9u.. Vervolgens worden alle honden buiten gezet in onze veertig speelweides rondom het asiel. Daarna worden de hokken schoongemaakt. Dit neemt een hele voormiddag in beslag. Tenslotte worden de honden allemaal terug binnen gezet.
  • Avondverzorging: Om 18u begint de avondverzorging. Dan gaan alle honden nogmaals naar buiten om wat te ravotten. De hokken die vuil zijn worden schoongemaakt. Nadien komen de honden weer binnen en krijgen ze eten. Het werk in de avond gaat door tot 21u.

KATTEN

  • Ochtendverzorging : Bij de katten start het personeel om 8u. Vrijwilligers komen tussen 8u30 en 9u. Ook hier moeten de verblijven schoongemaakt worden; dit met het enige verschil dat de katten natuurlijk niet naar buiten gaan. Zij blijven in de kattenkamer. Bij de katten is er een rustige periode in de winter, maar een echte drukke periode in de zomer aangezien het aantal katten en kittens dan enorm stijgt. Meer katten betekent meer werk. Ook dit neemt een voormiddag in beslag.
  • Avondverzorging: Na 18u wordt er bij de katten een snelle opruimbeurt van de kattenbakken gedaan en medicatie gegeven.

Onze viervoeters worden bij aankomst nagekeken door de dierenarts en indien nodig, verder onderzocht, behandeld of specifiek verzorgd.

Het asiel is geen eindbestemming voor onze honden en katten. Na een medische- en gedragsscreening gaan we op zoek naar een geschikt gezin waar het dier in kan passen. We zoeken naar de match tussen jou en het karakter en de noden van je viervoeter.

Indien we een melding krijgen van een zwerfkat, komen we ter plaatse om de katten te vangen  met een aangepaste vangkooi. In het asiel  krijgen ze een medische check-up en indien nodig verdere verzorging en behandeling. Na sterilisatie/castratie krijgen ze een perforatie in het oor om zo te laten zien dat ze behandeld werden. Zodra ze voldoende gerevalideerd zijn, volgt de vrijlating op de plaats waar ze gevangen zijn.

Indien je een zwerfkat ziet, meld dit bij de milieudienst van je stad of gemeente. De melding wordt doorgegeven aan de vereniging waarmee zij samenwerken. Maak melding van zodra je één zwerfkat ziet. Wacht niet tot er een nestje is.

Het asiel staat 24u/24u, 7d/7d paraat voor het vangen en ophalen van loslopende honden en zieke of gekwetste katten. Het dierenasiel van Genk staat in voor de politiezones  CARMA (Genk, Oudsbergen, Zutendaal, As en Houthalen-Helchteren ), LRH (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek , Lummen), Heusden-Zolder en Bilzen.

Zie je een loslopende hond of een zieke of gekwetste kat? Neem contact op met de politie van je regio of de 101. De hondenvanger wordt dan verwittigd en komt zo snel mogelijk ter plaatse.

Heb je vragen of wil je meer info?