Missie en Visie van VZW Dierenasiel Genk
VZW Dierenasiel Genk vangt honden en katten uit de aangesloten gemeenten op. Het gaat hier om dieren die worden afgestaan, in beslag worden genomen door de bevoegde overheidsinstantie of die als zwerfdier worden binnengebracht.
Voor al deze dieren gaat het asiel op zoek naar een nieuw gezin. Het asiel is als zodanig de laatste stop tussen het dier en zijn “forever home”.
Daarom draait in VZW Dierenasiel Genk alles maar om twee dingen: het leven van de dieren tijdens hun tijdelijke verblijf zo aangenaam mogelijk maken en hen een “forever home” bezorgen.
Om dit te bewerkstelligen, hanteert VZW Dierenasiel Genk een duidelijke missie en visie, waar het volledige bestuur, personeelsbestand, en vrijwilligersteam zich volwaardig achter scharen.
Missie
De missie van VZW Dierenasiel Genk is tweedelig:
- ANIMALS FIRST
- ADOPT, DON’T SHOP
1. ANIMALS FIRST
Het welzijn van de katten en honden is de absolute prioriteit binnen het asiel. Alle beslissingen, zowel beleidsmatig, op de werkvloer, als bij de adopties, worden in functie van de dieren genomen. Op die manier garanderen wij de hoogst mogelijke levenskwaliteit voor onze katten en honden.
2. ADOPT, DON’T SHOP
Als we het bredere plaatje in beschouwing nemen, willen wij iedereen die een dier een thuis wil geven, stimuleren om een dier te adopteren. Bewustmaking van het dierliefhebbende publiek is daar een onderdeel van.
Door te adopteren red je dierenlevens. Het geadopteerde dier krijgt immers een beter leven, en maakt plaats voor een ander dier dat kan opgevangen worden in het asiel.
Het bestuur, het personeel en de vrijwilligers van VZW Dierenasiel Genk staan dan ook unaniem achter de slogan: “Adopt, don’t shop”.
Visie
Om onze missie uit te dragen, werkt VZW Dierenasiel Genk volgens een aantal kernwaarden die we hoog in het vaandel dragen.
1. Passie en engagement
Wij, als VZW Dierenasiel Genk, gaan het engagement aan om de beste zorg en opvang aan onze dieren te bieden. Meer nog, dit is geen opgedragen taak, het is een vanzelfsprekendheid, een passie. Wij vragen deze passie en dit engagement dan ook van iedereen die zich inzet voor VZW Dierenasiel Genk,
dus zowel van ons personeel als van onze vrijwilligers.
We vragen dit ook van de adoptanten. VZW Dierenasiel Genk heeft immers niet tot doel om baasjes te helpen aan een dier, maar om de dieren te helpen aan baasjes. Dit moet een zo goed mogelijke match zijn op alle vlakken. We zien het dier immers graag een integraal deel worden van het gezin. Van de adoptanten verwachten wij dan ook een volledig engagement om dit waar te maken voor het dier. Wij willen dat het dier naar zijn of haar “forever home” gaat, en niet naar een volgend tijdelijk verblijf.
2. Expertise
Voor VZW Dierenasiel Genk is niets zo belangrijk als dierenwelzijn. Vandaar dat we inzetten op uiterst bekwame medewerkers (vrijwilligers en personeel), die ieder apart uitblinken in hun expertise. Dit om onze dieren niet alleen een optimale verzorging te bieden maar ook om de nodige begeleiding te kunnen geven om hun welzijn te optimaliseren. We voorzien de dieren dus niet alleen in hun fysiologische behoeften, maar besteden heel veel aandacht aan het invullen van hun gedragsmatige behoeften, eigen aan de soort, maar ook eigen aan elk dier individueel.
3. Transparante communicatie
Een organisatie met geëngageerde, gepassioneerde en ervaren personeelsleden en vrijwilligers zal nog steeds niet functioneren zoals het hoort, en zal zijn missie niet kunnen volbrengen, als er niet duidelijk en correct gecommuniceerd wordt. Communicatie is werkelijk op elk vlak van belang: tussen personeelsleden, tussen vrijwilligers, tussen vrijwilligers en personeel, maar ook naar buiten toe, naar het publiek. Deze communicatie dient zo transparant mogelijk te zijn, enerzijds om het samenwerken in het asiel te bevorderen, en anderzijds om onze missie en visie zo duidelijk mogelijk naar buiten te brengen. Kortom, de medewerkers en de dieren van VZW Dierenasiel Genk vormen de bakstenen, maar communicatie is de cement die er een stabiel huis van maakt!
4. Flexibiliteit
Een goed functionerend asiel draait op een heleboel activiteiten die allemaal even belangrijk zijn: de dagelijkse verzorging van de honden en katten, de afwas, de was, de administratie, de pleegopvang van honden en katten, het zwerfkattenproject, het hondenvangen, de organisatie van de events, de coördinatie van de vrijwilligers…
Hoewel ieder zijn taak en bevoegdheden heeft, verwachten we toch dat iedereen in staat is om bij te springen in de taken en bevoegdheden van de anderen, wanneer dit aangewezen of gewenst is.
5. Ecologisch werken
Honden en katten zijn natuurliefhebbers. De natuur was immers hun oorspronkelijke biotoop alvorens ze gedomesticeerd werden. Wij staan er dan ook op dat ons personeel en vrijwilligers, met oog voor het milieu, hun werk verrichten binnen VZW Dierenasiel Genk.
6. Hygiëne en veiligheid
6.1 Hygiëne
Zeker de dag van vandaag zou dit voor niemand meer een verrassing mogen zijn: besmetting gebeurt heel snel. Dit is het geval tussen dieren onderling, maar ook van dier naar mens en van mens naar dier. Hygiëne is daarom zeer belangrijk. Zowel bij de binnenkomst van een dier, alsook gedurende het hele verblijf, wordt hier bijzonder veel aandacht aan besteed.
6.2 Veiligheid
Veiligheid en hygiëne gaan hand in hand. Hygiënisch te werk gaan voorkomt besmettingen en ziekten, wat uiteraard voor een veilige werkomgeving zorgt. Maar we denken bij veiligheid ook aan het indijken van gevaarlijke situaties. Niet alle dieren in het asiel zijn immers even gesocialiseerd naar mensen en/of andere dieren toe, maar toch moeten zij allemaal dezelfde zorgen krijgen. De nodige procedures zijn uitgewerkt om het voor mens en dier zo veilig mogelijk te houden.
7. Meer dan een asiel
Indien er enkel de vaste routine zou bestaan in het asiel waarbij de dieren elke dag op vaste tijdstippen zouden eten, rusten en spelen, dan zou VZW Dierenasiel Genk niet volledig slagen in zijn missie van dierenwelzijn. Dieren hebben meer nodig: persoonlijke aandacht, mentale uitdaging, actieve ontspanning… Het asiel dient zich voortdurend te buigen over de vraag hoe deze behoefte van de dieren verder in te vullen. We willen een “net dat beetje meer”-asiel zijn.
8. Loyaliteit en vertrouwelijkheid
Het personeel en de vrijwilligers sluiten zich aan bij een organisatie die een duidelijke missie en visie heeft. Automatisch wordt van hen verwacht dat zij loyaal achter die missie en visie staan, en geen gedrag stellen dat indruist tegen de missie en visie.
Uiteraard is hier wel plaats voor een kritische ingesteldheid, en zal het bestuur van het VZW Dierenasiel Genk steeds bereid zijn om in dialoog te treden.
Bovendien worden de persoonlijke gegevens van mede-vrijwilligers, personeel, (kandidaat-) adoptanten en voormalige of huidige eigenaars van de dieren in het asiel zeer vertrouwelijk en met respect voor privacy behandeld.
9. Financiële gezondheid
We streven ernaar om financieel onafhankelijk en gezond te zijn. Dit bestaat enerzijds uit het verhogen van onze inkomsten, en anderzijds uit het drukken van onze kosten.
Elke medewerker (vrijwilliger en personeel), dient om te gaan met de middelen van het asiel alsof het zijn/haar eigen middelen zijn. En elke medewerker helpt het asiel een handje om fondsen te verwerven, alsof het om zijn/haar eigen spaarpotje gaat.
10. Integratie van het asiel in de maatschappij
VZW Dierenasiel Genk wil, naast het ten dienste staan van de dieren, ook zo goed mogelijk samenwerken met de maatschappij. Enkel door zijn steentje bij te dragen aan sociale initiatieven voor jong en oud, en door in continue communicatie te staan met politie en Vlaanderen Dierenwelzijn, zal er een breed draagvlak ontstaan bij het publiek.