Albertus

  • Leeftijd: 1/1/14

  • Geslacht: kater

Maak kennis met Albertus – een ruwe bolster met een gouden hart 💛

Albertus is een kat met een verleden. Deze 11-jarige heer kwam als zwervertje bij de dierenarts terecht — zonder chip, zonder castratie, met een gehavend kopje dat duidelijk zijn leven op straat weerspiegelt. We wachtten op een eigenaar, maar die kwam nooit opdagen.

En toch… ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, is Albertus een ongelooflijk lieve, aanhankelijke kat. Hij zoekt de nabijheid van mensen op, draait vrolijk om je benen heen en geniet intens van knuffels en aandacht. Zijn karakter is puur goud.

Albertus is FIV-positief, wat betekent dat hij het best binnen blijft. Gelukkig heeft hij genoeg liefde in zich om een huishouden in zijn eentje te vullen. Andere katten? Die zijn niet aan hem besteed. Mensen daarentegen? Daar leeft hij voor.

Albertus is inmiddels gecastreerd en klaar om zijn oude leven achter zich te laten. Wat hij nu nodig heeft, is een warm en veilig thuis waar hij de rest van zijn leven mag genieten van rust, comfort en liefde.

Wat info over FIV:

FIV staat voor Feliene Immunodeficientie Virus en treft ongeveer 2.5% van de katten wereldwijd. Het virus is niet te verwarren met Felv (feliene leukemie virus) en FIP (feliene infectieuze peritonitis of buikvliesontsteking). FIV is wel gerelateerd aan de humane variant (HIV), maar treft enkel katten.

FIV is een virus met een lange incubatietijd (lentivirus). Een kat kan dus vele jaren leven met FIV zonder ook maar enig symptoom te ervaren. Het virus zal zich bij voorkeur in witte bloedcellen nestelen, waardoor die hun functie verliezen en uiteindelijk zullen worden afgebroken. Vermeerdert het virus zich, dan worden steeds meer witte bloedcellen getroffen waardoor de algemene weerstand van de kat zal verminderen.

Hoe verloopt FIV

Omdat FIV de afweer van de kat remt, wordt de kat gevoeliger voor ontstekingen. Tussen het moment van de originele besmetting met het virus en het zichtbaar worden van de eerste ziekteverschijnselen kan een lange periode zitten. Slechts 5% van de FIV+ katten gaat uiteindelijk over naar het FAIDS stadium.

Hoe krijgt een kat FIV?

Allereerst een veel voorkomend misverstand de wereld uit helpen: FIV is NIET besmettelijk voor mensen (ook niet voor honden).

FIV wordt overgedragen van kat op kat en dit in 99.9% van de gevallen door bloed op bloed contact. Dit houdt in dat FIV voornamelijk voorkomt bij ongecastreerde katers die buiten leven. En terwijl katers voornamelijk besmet worden door gevechten om vrouwtjes, worden poezen voornamelijk besmet tijdens het paren. Al gebeurt dat eerste veel vaker. Ook wij zien in opvang ongeveer een 9:1 ratio katers:poezen

Een kitten kan besmet zijn met FIV, maar zekerheid hierover hebben we pas op 6 maanden! Tot die leeftijd kunnen ze immers positief testen omwille van antistoffen van de mamapoes die nog in hun bloed circuleren.

Hoe zorg ik voor een FIV+ kat?

Omdat FIV+ katjes een verminderde weerstand hebben, raden wij aan hen binnen te houden, in een stressvrije omgeving. We raden aan om bij kwaaltjes zo snel mogelijk met een dierenarts te overleggen. Mits goede verzorging en medische opvolging kan een FIVje net zo oud worden als een gezonde kat.

Wij raden zelf aan om vaccinatie te vermijden. Dit omdat vaccinatie het immuunsysteem, en zo de aanmaak van FIV viruspartikels, triggert terwijl een FIVje dat binnenshuis leeft doorgaans weinig tot niet in aanraking zal komen met virussen waartegen gevaccineerd wordt. Uiteraard moeten hierin steeds de kosten en baten voor de individuele kat in overweging genomen worden.