30
mei
2017

Babykatjes gevonden? Wat nu?

0 Flares 0 Flares ×

10495387_989876437771475_4111603735605787620_oAls je buiten ergens babykittens zou vinden onder een struik, neem deze niet zomaar weg! De kans is immers heel erg groot dat er een moederkat in de buurt loopt die heel even op zoek is naar voedsel. Hoe nobel het verzorgen van papfleskittens ook mag zijn, de rol (en antistoffen) van de moederkat kan niet zomaar worden vervangen!

Probeer eerst de situatie goed in te schatten:
Zijn ze rustig en voelen ze warm aan? Dan is de kans groot dat hun moeder in de buurt is. Hou dit goed in de gaten zonder de moederkat te storen om tot bij haar kittens te geraken! Zet eten vlakbij en strooi fijn zand rond het nest om nadien te zien of er kattenpootjes van mams in staan en of de kittens nog steeds vredig op een hoopje liggen te slapen. Aan de hand van een foto kan je met de hulp van een asiel de leeftijd van de kittens inschatten zodat kan gekeken worden wanneer ze wel best binnenkomen voor socialisatie.

De collage (gemaakt door Cat Shelter) kan dienen als hulp om de leeftijd en nood aan zorgen te helpen inschatten. Zijn de kittens onrustig, liggen ze verspreid, voelen ze koud aan, zijn ze nat of hebben ze etter aan de oogjes? Neem dan wel zo snel mogelijk contact op.

Niet alleen de kittens zijn belangrijk. Ook mams moet gesteriliseerd worden om te voorkomen dat er binnen de kortste keren opnieuw een nestje kittens ter wereld komt. In Belgisch Limburg voeren alle gemeenten een diervriendelijk zwerfkattenbeleid. De zwerfkatten worden gesteriliseerd/gecastreerd en in hun vertrouwde omgeving terug vrij gelaten. Voor tamme katten wordt een nieuwe thuis gezocht. Heb je zwerfkatten in je tuin? Maak dan snel melding bij de milieudienst van uw gemeente. Wacht niet tot je een hele familie ziet rondlopen!

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×