Hey jos,

Ik bedacht me deze week dat het weeral even geleden was dat ik een update had gestuurd over Senna, bij deze 🙂
Senna is elke dag meer en meer zichzelf.
In de living boven hebben we een Tempur matras van Preah haar vorige bed en dat is zijn bed voor als hij dan toch eens niet in ons bed wil slapen 🙂
In elke kamer heeft hij iets van mand, kussen, dekens, iets waarop hij kan chillen.
In onze nieuwe zetel komt hij niet in zonder dat hij toestemming krijgt en zijn dekentje klaar ligt.Maar let op: de puppy oogjes worden hevig gebruikt als dit niet binnen de 5 minuten is nadat je er zelf bent gaan inliggen 🙂
Qua eten: hij eet veel meer met smaak. Wij geven hem veel verse kip, sardines, tonijn, eitjes, lever, kippenhartjes, rijst, pasta,etc…van brokken vind hij 2 merken leuk, de rest haalt hij er tussen uit 🙂
hij eet 2 maal per dag met ons mee, als we zijn eten niet op tijd mee klaarzetten dan komt hij kijken en van zijn oren maken, dan legt hij zijn poot op iemand zijn been of krijgen we een piepconcert 🙂 hij is ook veel nieuwsgieriger naar eten.
Als we voorwerpen hebben waar hij nog bang van is, of dingen boven zijn hoofd, laten we alles steeds zien, brengen we het dichter dat hij ruiken, proberen we echt duidelijk te maken: het is oke, het is niks dat je pijn kan of gaat doen.
We hebben hem high five aangeleerd om binnenkort een belletje aan de tuindeur te hangen, dan kan hij aangeven wanneer hij in de tuin wilt. Dan kunnen we dat woordje aan dat belletje verbinden.
Op zijn bankje zitten en vooruit kijken dat doet hij het liefste van allemaal.
Hij kent zijn volk ondertussen heel goed, we kunnen echt dingen zeggen zoals: ga eens kijken naar het kindje en dan gaat hij naar de dochter. Als we zeggen: sebiet komt de bomma, dan word hij helemaal blij. Maya haar naam kent hij ook al goed, als zij komt, dan gaat hij aan de deur staan tot ze er is. Zij blijft ook af en toe slapen en andersom ook. Vind hij helemaal geweldig. (Maya is een corgi, hondje van een vriendin van ons) Als maya komt, dan geven ze heel de tijd likjes aan elkaar, super schattig hoor.
Hij krijgt ook meerdere keren per week een been of iets dergelijk, dat kiest hij dan zelf uit de zak. Hij kent die zak ondertussen en als ik die neem dan weet hij genoeg,dan gaat hij naar zijn dekentje, gaat hij flink zitten en begint hij al te likkebaarden 🙂
Hij is ook heel verbaal in zijn communicatie geworden. Als hij er bij wil horen, dan heeft hij een soort van grom en een bijhorende pootbeweging van: Hallo, ik ben er ook nog hoor.
Hij blaft niet meer als een gek als de deurbel gaat, hij kijkt nog amper op. Als ik de deur ga opendoen, blijft hij rustig liggen waar hij ligt of komt hij bovenaan de trap kijken en blijft hij rustig zitten. Hier hebben we hard op geoefend want een open deur was voor hem gevaarlijk. We zitten dan soms voor de deur op de trap met hem tussen ons in, gewoon te zitten en te kijken. De deur opendoen en wachten met doorgaan tot wij zeggen dat hij mag doorgaan. Ondertussen heeft hij dat onder de knie.
In de tuin kan hij ook al veel beter spelen, dan loopt hij gelijk een gek in het rond, komt hij zijn speelgoed afgeven en gaat hij klaar staan zodat je het kan smijten. In een loopweide doet hij dat alleen als er een vriendje bij is die ook aan het spelen is. Dingen kapot bijten doet hij niet meer, hij speelt echt met zijn speelgoed. Hij smijt het zelf weg om dat te pakken en te gaan lopen 🙂
Senna is overal welkom bij vrienden en familie omdat hij zo lief en braaf is in feite. Overal kan je ermee komen. Dan zeggen we: gaat Senna mee? En dan weet hij: oke we gaan met auto ergens naartoe. Als we dan de deur opendoen, gaat hij zelf naar de auto en klaarzitten aan de koffer.
In bad gaan doet hij niet graag, dan kijkt hij nogal teleurgesteld..Water in het algemeen is niet zijn vriend, dus daar moeten we altijd samen in of met de nodige aanmoediging 🙂
Wat ons ook heel hard opvalt is hoe zacht en lief hij is bij mensen met een verstandelijke handicap. Hij word helemaal blij en is alleen maar met hen bezig, hij geeft ze knuffels, kusjes en blijft bij hen in de buurt. Hij wil echt met hen spelen en gaat helemaal plat op zijn rug, buik helemaal bloot.
Wij zeggen heel vaak: Jos zou hem eens moeten bezig zien 🙂 Moest je ooit in de buurt van Antwerpen zijn, je bent altijd welkom.
Hier een link met enkele fotos en filmpjes van onze dikke vriend
Vriendelijke warme groeten,
Alexandra, Andy, Preah en Senna